Menyen består at 7 middager som dekker en uke på leir, hvorav en er lagd med tanke på haiken. Samt en siste rett for de litt eldre. Menyen er utarbeidet av speiderleder og Masterchef-deltaker Patrick. Hver rett er beregnet til 4 eller 6 personer og kommer med ingrediensliste, fremgangsmåte og en estimert tidsbruk. I tillegg følger det med noen forslag til allergitilpasninger for de vanligste allergiene. 

🟠 Her er matheftet

Matkalkulator

For å beregne innkjøp av mat til middager og brødmåltider kan dere bruke matkalkulatoren. Det er et regneark dere laster ned og deretter kan tilpasse til dere. Regnearket består av en forside, ett ark for basisvarer, ett for brødmåltider og ett for hver av middagene. I hvert ark finner dere en liste med produkter og veiledende antall og pris. Veiledende er et viktig stikkord her. Ikke bruk tallene blindt, for hvor mye en speider spiser varierer mye fra speider til speider og dag til dag. 

🟠 Gå til matkalkulatoren

Her er noen tips treffe best mulig:

 • Spre innkjøpene, hvis mulig, slik at dere kan tilpasse innkjøpene utifra hvor mye som faktisk blir spist. 
 • Spør speiderne på forhånd hva slags pålegg de ønsker
 • Sjekk speiderhuset for basisvarer før dere kjøper inn nye til leir. 
 • Juster tallene etter din gruppe/krets. Det varierer veldig hva det går lite og mye av. Det gjelder alt fra kaffe til agurk. 
 • Juster tallene etter deres leir. Skal dere mye på tur og dermed lage mye niste trenger dere kanskje mer matpakkepapir enn om dere aldri er langt unna maten og kjøkkenutstyret. 
 • Maten varer lenger hvis den oppbevares på en god måte. Tenk derfor på hvordan dere kan løse dette på leir og sørg for at dere har noe å oppbevare maten i. Sjekk ut denne siden for tips.
 • Velg varer som passer deres løsning for matoppbevaring. For eksempel er verken skinke eller melk et godt valg hvis dere har dårlige kjølemuligheter.
 • Sjekk oppskriften hvis dere endrer enheten til en vare. Antallet i kalkulatoren er rundet opp til nærmeste heltall. F.eks. står det at dere må kjøpe en hel flaske sennep selv om de fleste kun vil trenge 1/10 av flaska. Avansert: Fjern «AVRUND.OPP»/»ROUNDUP» funksjonen i cellen til antallet for å få desimaltallet.

Matkalkulatoren er basert på Agenda sin meny og det er beregnet en porsjon middag per speider per dag. Basisvarene i middagene som for eksempel salt og pepper er medberegnet under basisvarene. I menyen finner dere allergitilpassninger til middagene, disse er ikke regnet med i matkalkulatoren. Dere må derfor selv tilpasse dette etter hva dere trenger. 

Prisene i matkalkulatoren er hentet fra Kolonial og vil derfor variere noe utifra hvor dere handler mat i sommer. Men som lovet ligger menyen under 100-lappen per speider per dag, medberegnet brødmåltider til frokost og lunsj. 

🟠 Gå til matkalkulatoren

For å komme igang med matkalkulatoren må dere følge disse stegene.

 1. Åpne regnearket i google regneark.
 2. Trykk på Fil i menyen øverst til venstre.
 3. Velg så Lag en kopi, gi arket et navn og legg den i en valgfri mappe i din egen disk. / Velg så Last ned og så Microsoft Excel for å laste ned på egen pc.
 4. Les informasjonen på det første arket
 5. Fyll inn deltakertall, antall dager dere skal på leir og totalt hvor mange frokoster og lunsjer dere skal spise brødmat (=brødmåltider).
 6. Tallene er nå tilpasset deres leir, men husk å ikke bruk tallene blindt. Se tipsene under.

Tips: Er du ikke en racer på regneark? Spør en annen speider i gruppa om hjelp. 

Speidere over hele landet skal hjelpe til å teste menyen før dere skal på leir. Derfor kommer det en oppdatert versjon av menyen og matkalkulatoren i løpet av mai.

Det er Masterchef Patrick som har laget årets landsleirmeny. Se hans hilsen her:

Patrick lager mye god og inspirerende mat på sin egen YouTube-konto. Ta en titt her.