Er det hull i liggeunderlaget ditt? Eller kanskje stikker stortåa ut av en sokk? Den første forhåndsoppgaven til sommerens landsleir, Agenda, er Fixzet – et nyttig reparasjonssett. 

Ved å reparere turutstyret ditt sparer du både penger og miljøet. Og så er det fint å kunne fikse ting som går i stykker.

Er du en av dem som har rukket å sette deg ned og lage reparasjonssettet ennå? Da kan det være greit å vite litt mer om hvorfor det er så nyttig. Kanskje du også finner ut at noe mangler?

– Fixzet er et reparasjonssett, og er en av forhåndsoppgavene til Agenda. Hvor kult er det ikke å kunne reparere turutstyret sitt selv? Har du det med i sekken, er du beredt når noe du har med på tur blir ødelagt, sier Tuva Moholdt. Hun er leder for programetaten til Agenda.

LES OGSÅ: Forhåndsoppgaven er ute: Lag et Fixzet!

Enkelt å komme i gang 

Har du eller patruljen din ikke rukket å lage reparasjonssettet ennå, frykt ikke. Det er en perfekt oppgave til en et patruljemøte før sommeren – enten fysisk eller digitalt.

– Dette er en oppgave du enten kan løse selv, eller sammen med patruljen. Først kan det være lurt å finne ut hva som typisk kan bli ødelagt på tur. Det kan være alt fra rifter og hull i klær til sko, liggeunderlag, hodelykt eller en sovepose som går i stykker, forklarer Tuva.

Så kan du begynne å tenke på hva du trenger for å fikse det.

– Lag gjerne en liste over hva du vil ha i ditt Fixzet. Det kan for eksempel være teip, batterier, en lommekniv, ståltråd, lappe- og sysaker, blyant og superlim. Du finner flere eksempler i oppgaveteksten i Speiderbasen, sier hun, før hun legger til:

– Prøv å samle sammen så mye som mulig av det du skal ha i settet ditt uten å kjøpe noe nytt. Spør etter rester hjemme, på speiderhuset, hos naboen eller hos bekjente.

LAG ET FIXZET: Ikke rukket å lage et Fixzet ennå? Her finner du oppgaven i Speiderbasen.

Finn noe du kan ha det i

Nå er det på tide å finne noe du kan ha tingene i, med en synlig innholdsfortegnelse over hva det inneholder.

– Det kan være en pose du lager selv, eller en boks som passer til tingene dine. Et tips er å passe på at boksen eller posen er passe stor, slik at den kan ha fast plass i sekken din

Putt tingene du vil ha med i settet oppi boksen eller posen, og vipps, så har du et helt klart reparasjonssett som er der når du trenger det på tur eller sommerens leir! 

Ta gjerne et bilde av ditt fixzet, eller noe du har reparert med det, og legg det ut på Instagram med #fixzet og #speiding. Har du ikke Instagram, kan du gjerne sende det til oss på some@agenda2021.no.

Vil du å se hele oppgaveteksten til Fixzet? Den kan du enkelt finne i Speiderbasen eller på Agenda2021.no